søndag 4. oktober 2009

Skjermet fra elendigheten

Jeg har vært flink gutt. Lest meg opp på både sør-amerikansk kultur og språk. Satt meg inn i politikk og historie, og prøvd å få oversikt over Perus og Bolivias situasjon. Jeg trodde jeg viste litt om hva jeg kom til, men det gjorde jeg absolutt ikke - alt er annerledes. Jeg merker allerede at undervisningen om stereotypi på Hald begynner å bli nyttig. Man lærer jo litt om Sør-Amerika på barneskolen, også ser man litt på TV, men etter bare noen dager her kan jeg si at det er så mye mer! Jeg bor hos et ganske velstående ektepar i Surquillo, en trygg og ordentlig del av Lima. Jeg har mitt eget rom, med min egen store seng, god plass til tingene mine, mitt eget skrivebord til å jobbe med lekser og atpåtil min egen TV. Jeg har ikke sett ekstrem fattigdom de dagene jeg har vært her, jeg bor jo omtrent akkurat som i Norge – i overflod av luksus, skjermet fra elendigheten, men jeg merker allikevel en forskjell på folk. Ut ifra det jeg vet om alle de sosiale problemene og den generelt lave levestandarden, kan jeg lese fortvilelsen og bekymringene i folks ansikter. De har en helt annen kamp i hverdagen enn det vi har, og det synes godt igjennom.
Vertsmoren vår, en veldig god og reflektert dame, har fortalt oss en del om dagens sitasjon Sør-Amerika, og spesielt Peru. Det er veldig interessant å høre slike ting fra innsiden, det blir nemlig annerledes fremstilt enn i historiebøkene. Hun for talte oss om det korrupte politiet, dårlig oppfølging av utviklingsforetak og en generelt litt håpløs fremtidssituasjon. Men den ene tingen hun fremhevet mest av alt var, som store deler av nyere bistand fokuserer på, selvfølgelig utdanning. Det er en voksende kultur for utdanning her i Peru, men hos las indígenas, de som stammer indianerne, er det fortsatt mange som ikke kommer seg på skolen.
Det er også en såkalt machokultur i Sør-Amerika. Dette merkes blant annet veldig godt når vi går på gaten, og annenhver mann enten plystrer, stønner eller roper noe til de norske jentene. Men denne kulturen påvirker også familielivet, og mange barn har fedre som ikke bryr seg. Og når det er dårlig kommunikasjon i ekteskap, er det som oftest barna som rammes hardest.

Vi var ute og gikk en tur i dag, og da la vi merke til noe som kan være et godt motto for utviklingen i Sør-Amerika:Barna imiterer det foreldrene deres gjør

11 kommentarer:

  1. Konge aa se at du fólger med, men du kan godt skriv noe annet enn ferdig :)

    SvarSlett
  2. Veldig bra! Spent på å følge med senere i året! Håkon

    SvarSlett
  3. Kult at du skriver, kjekt å lesa. blir mesten litt misunnelig.. Du får nok tidsnok sjå dei aller fattigaste tenkjer eg..

    SvarSlett
  4. Haakon! Jostein! Kult!
    Godt aa se at dere fólger med.

    SvarSlett
  5. the first picture i guess was taken from the shopping mall, very nice inside.
    how is everything there?

    SvarSlett
  6. Hei John Fredrik
    Godt at du har kommet vel frem og har det bra. Fine bilder, blir spennende å følge med videre. Ha det godt. Hilsen Pappa

    SvarSlett
  7. Hei Pappa!
    Jeg har det saa bra saa - bra du fólger med!

    Men hvordan klarte du aa legge inn en kommentar med min bruker?

    SvarSlett
  8. det virker som om du er på rett sted!!

    klemm

    SvarSlett