onsdag 2. september 2009

Ruter eller spar?

”Six on each table, please..” ropte læreren når vi kom inn i forelesningssalen, ”..and be sure to mix norwegians and internationals!” Vi gjorde som vi fikk beskjed om, og skjønte etter hvert at vi skulle spille kort. Mange av de internasjonale synes dette var veldig merkelig å gjøre på begynnelsen av en skoledag, men det viste seg at dette spillet ikke var som alle andre kortspill.
Alle bord fikk utdelt et nummer og et sett med regler til spillet. Det var 13 forskjellige bord, og de forskjellige gruppene fikk fem minutter til å studere reglene før spillet var i gang. Det var et ganske enkelt spill, noe som kunne minne om en forenklet versjon av amrikaner. Hver runde var ca på fem minutter, og etter hver runde skulle vinneren flytte et bord opp og taperen et brod ned, slik at bordene ble mikset underveis. Det som skilte dette spillet fra vanlige kortspill, var at under spillet var ingen verbal kommunikasjon eller noen form for signaler tillatt, og dette viste seg å by på komplikasjoner.
Første runde var i gang, alle skjønte reglene og vi tenkte at det var deilig med en så rolig start på dagen. Alle var fornøyde og avslappede, helt til neste runde begynte, og vi fikk spillere fra andre bord. Disse spillerne begynte å jukse og ta poeng som ikke var sine. Alle ble forbauset over denne juksingen, og det ble mye styr når vi verken kunne bruke ord eller signaler. Dette kaoset ble bare verre ettersom det kom flere nye spillere, den ene jukset mer enn den andre. Noen reagerte med sinne, andre med latter og andre med fortvilelse.

Ettersom kaoset fortsatte skjønte flere og flere etter hvert at det var noe muffins, alle bord hadde nemlig fått forskjellige regler. Litt etter litt begynte vi å se dypere inn i hverandres spillemåter, og vi prøvde å finne en midtvei som alle kunne skjønne. Det var veldig vanskelig uten ord og signaler, men det er utrolig hva man kan klare hvis man bare samarbeider!

Denne leken er et godt bilde på hvordan det er å komme brasende inn i en fremmed kultur, og vi fikk virkelig kjenne på kroppen hvor frustrerende det kan være. Med forskjellige spilleregler og små muligheter for å kommunisere er det virkelig utfordrende å delta i samme spill.

Godt vi har noen uker her på Hald så vi kan lære om det er ruter eller spar som er trumpfkortene i Sør-Amerika!

"..utrolig hva man kan klare hvis man bare samarbeider!"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar